Otváracie hodiny: Pondelok až Sobota od 16:00 do 20:00 hod

Online ochutnávka - Predstavujeme Pivovar Žatec


Mám rád ochutnávky piva, tak ako majú byť - so skvelými ľuďmi, plnými pohármi piva a odborníkom priamo z pivovaru, ktorý poodhalí kúsoček z tajomstva svojho remesla. V čase písania tohto blogu sa s pribúdajúcimi lúčmi slnka, vyhliadky na čerstvo čapované pivo zlepšujú, no kým sa to celé rozbehne ako má (alebo ako sa to len bude dať) rád, by som vám prestavil Pivovar Žatec. Nech sa páči, ochutnajte.

 

Glg prvý: História pivovaru Žatec 

História Žateckého pivovaru siaha do roku 1800, kedy bol prvý krát uvedený do prevádzky. Stavba prebehla neuveriteľne rýchlo a už po dvoch rokoch od položenia základného kameňa bola navarená prvá várka zlatého moku. A že to Mešťania v Žatci s výrobou piva mysleli vážne, dokazuje výstava z roku 1801, kedy bolo navarených úctyhodných 42 tisíc hektolitrov piva. Tradícia varenia piva nielen v Žatci, ale aj v celých českých a moravských krajoch siaha až do hlbokého stredoveku. Už v roku 1261 bol v Žatci založený Spolok právovarečníkov. Áno presne tak, už v tom čase, nebolo žiadnou výnimkou, že vo väčších českých mestách, hlavne kráľovských, boli desiatky domov s udeleným "právom varenia piva". Toto právo vydával, buď sám kráľ alebo mestská rada. Sládkovia alebo majitelia právovarečných domov sa združovali v týchto spolkoch či cechoch za účelom lepšej ochrany svojich pivných práv a receptov.

Koncom 19. storočia pivovar získal niekoľko významných ocenení za kvalitu svojho piva - v roku 1873 na svetovej výstave vo Viedni, v roku 1879 striebornú medailu na svetovej výstave v Prahe a v roku 1880, zlatú medailu na poľnohospodárskej a priemyselnej výstave v Českých Budejoviciach. V roku 1945 bol Žatecký pivovar, tak ako aj všetky ostatné v Čechách aj na Slovensku, znárodnený. Dnes je z polovice vlastnený dánskym nadnárodným koncernom Carlsberg a kvalita jeho piva dosahuje svetovú úroveň aj naďalej.

 

Glg druhý: Svetoznáme ležiaky a jedinečnosť edície Celia

Do výrobného programu tohto pivovaru patria ležiaky Plavčík 9,5°,  Premium 11° a Export 12°. Pivné špeciály reprezentuje jantárovo-sfarbený Sedmý schod 13,5°. Určite za ochutnanie stojí aj špeciál Barónka 13°, ako aj svetlý nefiltrovaný ležiak Cornish Steam Lager. Ponuku typických českých ležiakov s plnou chuťou dopĺňa ponuka z edície Žatec blue label aj dark label.

Žatecký pivovar, ako jediný zo známych pivovarov varí bezlepkovú edíciu pív Celia. Táto špecializácia vyzdvihla ležiaky na popredné priečky a stalo sa najpredávanejším pivom na českom trhu. Nespôsobuje pocit únavy, tzv. "ťažko po napití", čo určite ocenia všetci tí, ktorí s týmto obmedzením celoživotne zápasia. Pivo pre celiatikov Celia 11° je "stálicou" v skladovej ponuke morepiva.sk. 

 

Glg tretí: Poďme ochutnať alebo Ako chutí žatecké pivo mne :)

Áno, ochutnal som všetky a rád vám predstavím moju TOP trojicu, ktorá dokonale vystihuje chmele tohto pivovaru.

V žiadnej z ochutnávok žateckých pív by pre svoju charakteristickú chuť nemal chýbať Žatec Export 12°. Žatecká dvanástkaktorá je síce na môj vkus až príliš sladová, mnohým štamgastom ideálne sedí a neochutnať ju by bola určite škoda.

Na uhasenie smädu do letných dní, či ako príjemné osvieženie po športovom výkone odporúčam, príjemné ľahké pivo - PlavčíkZa studena chmelené nízkoalkoholické pivo s jemnými citrusovými tónmi a príjemnou horkosťou, po ktorom aj ja rád siahnem pri práci na záhrade.

Po výdatnom obede mi dobre padne na 5-6 °C schladený špeciál Sedmý schod. Jantárovo-sfarbená trináska, taktiež za studena chmelená a príjemnou horkosťou ulahodí telu i duši. Však povráva sa, že jeho receptúru žateckí sládkovia ladili celé 3 roky a poviem vám, že sa im to podarilo znamenite - je to fakt pecka. Vyniká hodnotnou výraznou chuťou žateckého chmeľu. Naviac, pre svoj objem 2l a dizajnové balenie v sklenenom džbáne je vhodný aj ako "tekutý dar" pivnému oslávencovi. 

Nazdravie!  Mám rád ochutnávku - ochutnávku piva so skvelými ľuďmi.

 

Autor: Martin Varga, Foto: www.zateckypivovar.cz